Finom pékáruk magas cukor és zsírtartalmuk miatt (például: kakaós csiga, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, briós, sajtos rúd, sajtos roló).
Húsok és húskészítmények
Zsíros húsok, füstölt húsok, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak, kolbászok, hurkák, húskivonatok, kocsonya, kagyló.
Tej, tejtermékek (alacsony a purintartalmuk, de magas a zsírtartalmuk).
2,8 % zsírtartalmú tej, zsíros sajtok (ementáli, trappista, Pannónia, Karaván, Márványsajt), tejföl, tejszín.
Zöldség- és főzelékfélék
Lencse, sárgaborsó, szárazbab, szójabab, szójacsíra, szójaszósz, szója-granulátum, szójakocka, szójaliszt, szójaszelet, tofu.
Gyümölcsök
Nem javasolt önmagában fogyasztva (magas a zsírtartalmuk): dió, mogyoró, mandula.
Fűszerek
Csípős, erős hatásúakat ki kell hagyni az étrendből. Csípős mustár, torma, curry, ketchup, csípős paprika, chili.
Folyadék
Alkoholos italok, sör. Az alkoholmentes sör sem javasolt (14 mg/dl purintartalom)
Fogyasztásra nem javasolt ételcsoportok
Magas, úgynevezett extraktív anyagtartalmú ételek: erőleves, kocsonya, sok hússal főzött húsleves, pörköltek, pecsenyelé, vadhúsból készült ételek halkonzervek.
Az alkoholtartalmú italok magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztása után történő ivása köszvényes rohamot válthat ki.
Kerülni kell a zsírban gazdag ételeket, például a bő zsírban (olajban) sütést, szalonnával tűzdelést, legírozást (tojással és tejszínnel történő dúsítás), montírozást (vajjal dúsítás), manírozást (lisztel összegyúrt vaj kockára vágása és az ételbe szórása). Egyrészt rohamot vált ki, másrészt testsúlynövekedéshez vezet. Az elhízott köszvényes betegeknél többszöri alkalommal jelentkezhet roham a túlsúly miatt.
Mintaétrend (purintartalom 100 mg/nap alatt)
A köszvényről
A köszvény civilizációs betegségnek is felfogható, hiszen amellett, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepelhetnek a betegség létrejöttében jelentős szerepet kapnak az energia- és fehérje gazdag táplálkozás, a mozgásszegény életmód. A köszvény kiváltó oka a purin anyagcsere zavara, amelynek következtében a húgysav felszaporodik a vérben, majd a húgysavkristályok lerakódhatnak az ízületekben és fájdalmakkal teli napokat okozhatnak.
Ma már nagyon jó gyógyszerek állnak rendelkezésre a tünetmentesség eléréséhez, azonban fontos kiegészítő és megelőző intézkedés lehet a köszvénydiéta.
A köszvény diéta célja
- A vér húgysavszintjének csökkentése purin-szegény ételek fogyasztásával.
- A testsúly normalizálása a köszvénybetegek jelentős részénél szükségképpen fennáll.
Fő szempontok a köszvényesek diétájában
1. Magas purin tartalmú élelmiszerek kerülése.
2. Bőséges folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter).
3. Helyezzék előtérbe a gyümölcs- és zöldségfogyasztását.
4. Az alkohol fogyasztását mellőzni kell!
5. A megcélzott testsúlynak megfelelő energia bevitelre figyeljenek!
A hagyományos táplálkozásnál kb. 500-1000 mg/nap purin kerül a szervezetbe táplálkozás útján, köszvényesek diétájában maximálisan 300 mg lehet az érték. Purin táblázatunkban felvilágosítást kaphat az egyes élelmiszerek purin tartalmáról.
Alacsony purin tartalmú élelmiszerek (5 mg/100 g azaz 5 mg purint tartalmaz 10 dkg élelmiszer): tej, tejtermékek, saláták, gyümölcsök.
Köszvény diéta - gyümölcsök
Közepes purin tartalmú élelmiszerek (10 mg/100 g): fehér kenyér, paradicsom, burgonya, sárgarépa, retek, karalábé, cékla.
Az előző két kategóriába tartozó élelmiszereket bátran lehet fogyasztani köszvényes betegeknek.
Mérsékelten magas purin tartalmú élelmiszerek (60-100 mg/ 100 g): sertés, marha, baromfihús, nyúlhús, halak, bab, borsó lencse. Ezek az élelmiszerek mérsékelten legyenek jelen a köszvénydiétázók étrendjében.
Magas purin tartalmú élelmiszerek (200 mg/100 g): lehetőség szerint kerülni kell ezek fogyasztását: belsőségek (máj, vese), olajos szardínia, húsleves, kocsonya, élesztő, füstölt húsok, szalonna, liba és pulykahús, vadhús.
Megemlítendő, hogy a csokoládé, tea, kávé purin tartalma ugyan magas, de ezek olyan purinszármazékok, amelyek nem alakulnak húgysavvá a szervezetben, ezért fogyaszthatók!
A purin fogyasztást tehát csökkenteni kell, figyelembe véve azt, hogy a napi fehérjefogyasztás nem mehet 60-70 g alá.
Az élelmiszerek fehérjetartalmára találhat kimutatást a tisztelt látogató a táblázatok menüpont alatt (élelmiszerek szénhidrát-, zsír- és fehérjetartalma).
Az esetek jelentős részében a köszvénybetegek bizonyos testsúlytöbblettel, kóros vérzsír értékkel (magas koleszterinszint) is rendelkeznek. Ebből kifolyólag a köszvény diéta céljai közé tartoznak a purin szegény táplálkozás mellett a testsúly csökkentése és a koleszterin bevitel szabályozása.
A köszvényes betegek diétájánál fontos megemlíteni, hogy az étrendben történő megszorítások csak mérsékeltek lehetnek, azaz a napi energia bevitelt nem lehet drasztikusan lecsökkenteni, mivel éhezés alkalmával csökken a szervezet húgysavkiválasztása.
Tehát a mérsékelt, fokozatos fogyás a célra vezető (az étrend 500 kcal/nap tartalmazzon kevesebbet, mint amennyivel normál testsúly esetén szükség lenne – kb. napi 1000-1600 kcal/nap)
A vér koleszterinszintjének csökkentésére mellőzni kell a következő élelmiszerek fogyasztását: zsírok, vajak, zsíros húsok, disznósajt, tepertő, szalonna, sok tojás (bár a tojás purin tartalma alacsony, a koleszterinszintje viszont magas).
Konyhatechnikai javaslatok köszvénydiétásoknak
- Hűtőszekrényben való tároláskor az élelmiszerek a purin tartalma csökken.
- Füstölt áruk purin tartalma magasabb.
- Főzéskor a főzőlevet öntsék le a húsokról. A húsleves, kocsonya purin tartalma magas!
- Ajánlatos használni a zsírszegény elkészítési módokat pl. grillezés, alufóliában sütés, teflon- és cserépedény használata.
- Intenzív, erős fűszereket ne alkalmazzanak!
3 napos napos mintaétrend a köszvényes betegek diétájához
Mintaétrendet könnyű összeállítani a purintáblázat segítségével, csak arra kell figyelni, hogy a köszvénydiétázó ne lépje túl a megengedett 300 g/napos limitet!
1.nap
Reggeli: 1-2 db zsemle, vagy kifli, 5 dkg sovány túró, 2,5 dl gyümölcslé (barack, alma, narancs)
Tízórai: gyümölcs
Ebéd: zöldségleves, tökfőzelék párolt csirkemellel
Uzsonna:gyümölcs
Vacsora: rizs, zöldségköret, 1 db tükörtojás
Össz. purintartalom: kb.200 g
2. nap
Köszvény diéta - sovány sajt
Reggeli: 1-2 szelet barna kenyér margarinnal megkenve, 4 dkg sajt, paprika, paradicsom
Tízórai: gyümölcs
Ebéd: krumplileves, rakott zöldbab 3 dkg előfőzött, darált hússal
Uzsonna: gyümölcs
Vacsora: 1-2 db korpás zsemle, 3 dkg gépsonka, nyers vegyessaláta(paradicsom, saláta, uborka)
Össz. purintartalom: kb.200g
3. nap
Reggeli: 1-2 zsemle vagy kifli, rántotta, retek
Tízórai: gyümölcs
Ebéd: zöldbableves, rizibizi, rántott karfiol
Uzsonna: kefir
Vacsora: 1-2 szelet rozskenyér, sajtkrém, uborka
Össz. purintartalom:180-200 g
Kapcsolódó link(ek)
Köszvény diétához kapcsolódó receptek
Üdítő és köszvény
|
Zöldséges csirkefalatok A leveskockát 4 dl vízben felforraljuk. A húst megmossuk, megborsozzuk, majd a forrásban lévő levesb... Értékelés: 3,78 (27 Szavazatok) [Megtekintve: 4029 ] |
|
Tészta gombás paradicsommártással A tésztát az utasítás szerint lobogó sós vízben 10 perc alatt nem túl puhára főzzük. A ricotta sa... Értékelés: 4,11 (18 Szavazatok) [Megtekintve: 2761 ] |
|
Tészta zöldségmártással Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és vékony karikákra szeljük. A paradicsom héját lehúzzuk, a h... Értékelés: 4,63 (16 Szavazatok) [Megtekintve: 2543 ] |
|
Cukkinis melegszendvics A cukkinit megmossuk, a csumáját levágjuk, és a zöldséget egyforma vastag karikákra szeljük. A cu... Értékelés: 3,82 (11 Szavazatok) [Megtekintve: 2148 ] |
|
Csípős csirkehúspogácsa A csirkehúst lebőrözzük, kicsontozzuk, és apróra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, a petrezselymet é... Értékelés: 4,00 (15 Szavazatok) [Megtekintve: 2579 ] |
|
Zöldségleves babbal és tésztával A sárgarépát megtisztítjuk, meghámozzuk és megmossuk. A cukkinit megtisztítjuk, megmossuk. Mindkettő... Értékelés: 3,90 (10 Szavazatok) [Megtekintve: 2162 ] |
|
Ananászbundás csirkemell mandulás golyókkal A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, sóval, borssal bedörzsöljük. A megolvasztott vajon a megtis... Értékelés: 4,43 (7 Szavazatok) [Megtekintve: 3050 ] |
|
Nyúlcomb ribiszkemártásban A megmosott, leszárított nyúlcombokat sóval, borssal bedörzsöljük. A forró olajon mindkét oldalukat ... Értékelés: 4,60 (5 Szavazatok) [Megtekintve: 2204 ] |
|
Pisztáciás túrós tekercs A túrót a sajttal együtt áttörjük, jól kikeverjük, egy kevés tejföllel lágyítjuk. Vizes késsel, megn... Értékelés: 4,69 (13 Szavazatok) [Megtekintve: 2499 ] |
|
Meggyes túrófelfújt A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. A búzadarát, a citromlevet és... Értékelés: 4,31 (29 Szavazatok) [Megtekintve: 3423 ] |
|
1. nap
Reggeli
őszibarackturmix |
|
Hozzávalók
- őszibarack |
50 g (1/2 db) |
- tej (1,5%) |
150 ml (1,5 csésze) |
- porcukor |
10 g (2 kk.) |
|
korpás kifli |
1 db |
E (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) |
248,6 |
9,7 |
2,7 |
45,1 |
Tízórai
almás sárgarépa-saláta |
|
Hozzávalók
- reszelt sárgarépa |
70 g (1 szál) |
- hámozott alma |
30 g (1/3 db) |
- mazsola |
5 g (1 kk.) |
- szűrt citromlé, méz |
ízlés szerint |
|
puffasztott búzaszelet |
3 db |
E (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) |
147 |
1,1 |
0,6 |
28,7 |
Ebéd
mexikói pulykatokány |
|
Hozzávalók
- pulykahús |
100 g (1 tenyérnyi szelet) |
- olaj |
8 g (4 kk.) |
- zöldborsó |
30 g (1,5 ek.) |
- gomba |
30 g (1,5 ek.) |
- vöröshagyma |
20 g (1 ek.) |
- sűrített paradicsom |
10 g (2 kk.) |
- paprika |
20 g |
- paradicsom |
10 g |
- fűszerpaprika, só |
ízlés szerint |
Elkészítés
A húst vékony csíkokra vágjuk, a felmelegített olajon átfuttatjuk a hagymát, meghintjük fűszerpaprikával, felengedjük kevés vízzel, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és addig forraljuk amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a húst, sózzuk és rövid lében fedő alatt pároljuk. A gombát külön edényben megpároljuk, majd a húshoz adjuk, együtt pároljuk. Ha félig kész, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a borsót. Lazán összekeverjük és fedő alatt készre főzzük.
|
petrezselymes rizs |
|
Hozzávalók
- rizs |
80 g (3 ek.) |
- olaj |
5 g (1/2 ek.) |
- vöröshagyma |
ízlés szerint |
- petrezselyem |
ízlés szerint |
- só |
ízlés szerint |
Elkészítés
A felmelegített olajon átfuttatjuk az előzőleg néhány órára beáztatott és lecsepegtetett rizst. Majd a tömegéhez képest kétszeres mennyiségű forró sós vízzel felengedjük. Egészben tesszük bele a megtisztított hagymát, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a hagymát eltávolítjuk.
|
E (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) |
587 |
31 |
19,1 |
72,8 |
Uzsonna
céklás író |
|
Hozzávalók
- cékla |
50 g (1/2 db) |
- író |
150 ml (1,5 csésze) |
- méz |
10 g (2 kk.) |
|
kétszersült |
20 g |
E (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) |
181 |
7,7 |
1,9 |
32,6 |
Vacsora
sajtos-túrós paradicsom |
|
Hozzávalók
- paradicsom |
250 g (2 közepes db) |
- Óvári sajt |
20 g (1 vékony szelet) |
- juhtúró |
30 g (1,5 ek.) |
- margarin |
3 g (1 kk.) |
- szerecsendió, szurokfű |
ízlés szerint |
- fehérbors, petrezselyem, só |
ízlés szerint |
Elkészítés
A megmosott paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, félbevágjuk és margarinnal kikent hőálló tálba tesszük. Meghintjük a fűszerekkel, rámorzsoljuk a túrót, meghintjük reszelt sajttal és forró sütőben addig sütjük amíg a túró és a sajt megolvad.
|
barna kenyér |
60 g (1,5 vékony szelet) |
E (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) |
329,6 |
18,4 |
9,2 |
41,6 |
E (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) |
1493,2 |
67,9 |
33,5 |
220,8 |
A(z) Köszvény diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
- gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
- zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonya köretek, gomba
- gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök (a magasabb gyümölcscukor tartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), különösen javasolt: őszi- és kajszibarack, grapefruit, szilva, egres
- olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica (vaj nélkül)
- zsiradékok
növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
- húsok, hús-készítmények, hal
korlátozott, alkalmanként max. 5-8 dkg mennyiségben fogyaszthatók: szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, mérsékelt zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, szója
- tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (max. 30% zsírtartalmú) sajtok
- tojás
hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
- édességek
kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé, kakaó, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
- italok
víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, light üdítők
A(z) Köszvény diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
- gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
- zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek, bő olajban sült burgonya, bundázott zöldségek, hüvelyesek, spárga
- gyümölcsök
szirupos kompótok, befőttek, cukrozott gyümölcslevek, nektárok aszalt gyümölcsök, lekvár
- olajos magvak
dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (legfeljebb 1-2 dkg javasolható az étrend színesítésére)
- zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin
- húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, belsőségek, szardínia
- tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor
- tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)
- édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella
- italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok