VitaminA-Zig

Tégy valami jót a testednek, hogy szívesen lakhasson benne a lelked! Helyes táplálkozás, egészségünk megóvása, gyógymódok! HuPont.hu ingyen weblap cool!


GYÜMÖLCSÖK,  ZÖLDSÉGEK  JÓTÉKONY  HATÁSA






Fekete áfonya

Kivonata képes fokozni a látásélességet, valamint képes csökkenteni bizonyos retina megbetegedéseket kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a fekete áfonya segít csökkenteni a farkasvakságot, segít a szem hajszálereinek rugalmasságát megőrizni, ezáltal fokozza a véráramlást a szem kapilláris ereiben, és erősíti a hajszálerek falát.
 
Alma 
 
Magas vitamin- és ásványi anyag tartalmú. Pektin-tartalmának köszönhetően támogatja az anyagcserét, hatására mozgásba jönnek a zsírszövetek. Rugalmasabbá teszi a szöveteket, ezért ha minden nap elfogyasztunk legalább egyet, bársonyosabb, simább lesz az arcbőrünk. Emésztési zavarokra, lázra kiváló. 
 
Ananász 
 
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, gyümölcssavak és enzimek – harmincdekányi ananász fedezi a felnőtt szervezet napi C-vitamin- és mangánszükségletét. A C-vitamin, a gyümölcssavak és az enzimek javítják a zsírégetést, ezzel elősegítik a fogyást. A béta-karotin, a cink, a magnézium és a mangán az immunrendszert tartja jó állapotban. A B-vitaminnak köszönhetően a gyümölcs szerelmese kiegyensúlyozottnak érzi magát. 
 
Avokádó 
 
Értékes E-, A-vitamin és káliumforrás, ideális a kalcium és a magnézium megoszlása. Hasznosítható mennyiségben található benne B6- és C-vitamin, vas, valamint mangán is: a C-, az A- és az E-vitamin - lévén antioxidáns - semlegesíti az ártalmas mennyiségben felszaporodó szabad gyököket a szervezetben, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet. A kálium szabályozza a vérnyomást, s szükség van rá a szív és idegrendszer megfelelő működéséhez, a B6 -vitamin nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzéséhez.  
 
Az avokádónak magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma - linolsav -, melynek szerepe van a vér koleszterinszintjének a szabályozásában: növeli a HDL-koleszterinszintet és csökkenti az LDL-koleszterinszintet. 
 
Banán 
 
Ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt bővelkedik. Az izomzat és idegrendszer működéséhez szükséges kalcium éppúgy megtalálható benne, mint a vízhajtó hatású kálium, vagy az erős fogakhoz szükséges foszfor. Kevésbé híres vastartalmáról, melynél fogva segíti a vörösvértestek képződését. 
 
A magnéziumnak köszönhetően támogatja az anyagcserét, szabályozza a bélműködést, remek méregtelenítő gyümölcs. Általa jelentős mennyiségű A-, B- és C-vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket. Tyrozint tartalmaz, amely természetes módon segít megszüntetni a gyötrő fejfájást. Erősíti az idegeket, javítja a hangulatot, leépíti a túltermelődött ösztrogént azokon a bizonyos napokon. Gyomorsav-túltengés esetén is fogyasszunk el egy banánt, legjobb, ha tejjel készült turmix formájában. Ahogy lejut a gyomorba, nyálka választódik ki, amely védi a gyomorfalat. 
 
Grépfrút
 
Citrusféle lévén igen magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ennél fogva remekül erősíti az immunrendszert és megakadályozza a gyulladások kialakulását. A benne található flavonoidok részt vesznek a rák megelőzésében is. A gombák és baktériumok döntő többségét elpusztítja, ezért gombás fertőzések esetén is bevethető. 
 
Cseresznye 
 
Kifejezetten magas A- és C-vitamintartalma. Kiemelkedő a vastartalma, található benne kalcium, magnézium, kobalt is. Minden része gyógyszer. A magját széttörve kell fogyasztani, a szárából teát lehet főzni. Maga a cseresznye erősen tisztító hatású, jó az izületekre és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. 
 
Eper 
 
Az egresekre általánosan jellemző a magas vitamintartalom, így tartalmaznak A-, C-, D-vitamint is, illetve ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. A benne található nyomelemek miatt felbecsülhetetlen értékű szervezetünk számára. Kedvező hatással van a szívre, májra és a vesére is. Nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést okozhat! 
 
Kivi 
 
A kivi ásványi sóban és vitaminban rendkívül gazdag gyümölcs. Fontos nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, E- és C-vitamint tartalmaz. A benne található C-vitamin, az egyik legsokoldalúbb vitaminunk, ami elsősorban a fertőző betegségektől óv meg, de fontos szerepe van az energiaszolgáltató folyamatokban is. Hiánya fáradtságot, szervezetünk védekezőképességének csökkenését okozza. 
 
C-vitamintartalma lehetővé teszi, hogy egész testre kiterjedően megőrizze egészségünket. Hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja. Jótékonyan hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat. Fogyasztása megerősíti az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket, elősegíti a szívizom működését. Hatásos vérmérgezés, fertőzés és ínyvérzés ellen is. Magas C-vitamin tartalma segít abban, hogy a szervezetünk felépítse a glutation nevű molekulát, ami az egyik legfontosabb antioxidáns molekula. Csökkenti az izomveszteséget. 
 
Magas káliumtartalma hozzájárul a test energiaképzéséhez és az izomzat összetételéhez. Az izmok szerkezeti fenntartásához a kalcium, foszfor és magnézium is szükséges. A kiviben mindez megtalálható. Ha hiányoznak ezek az ásványi anyagot, a helytelen táplálkozás, vagy elégtelen emésztés miatt, akkor látható mennyiségben megtörténik az izomfogyás. A kiviben van elegendő ásvány a pótlásra, valamint serkentőleg hat az emésztésre.  
 
Körte 
 
Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is. A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását.

őseink sok ezer évvel időszámításunk előtt már szorgalmasan gyűjtötték a vadkörtét.

Az antik világban elterjedt gyümölcs lehetett, a római és a görög szerzőknél is egyaránt sokszor szerepel. A körtetermést az akhájok (legősibb görög törzs) kezdték. Theophrasztosz említi először a vad és nemes fajtáját együtt. Pliniusnál már 41 körtefajtát találunk.

Az ezt követő századokban sok ország megpróbálkozott a nemesítésével. Ennek eredményeként 1598-ban Le Lectier ügyész és amatőr pomológus (gyümölcsfa-rendszerező) katalógusában 254 fajtát ír le. Magyarországon a körte az első írásos utalás 1055-ből származik. A tihanyi apátság alapítólevelében kurtuel fa néven szerepel. A népi gyógyászat úgy tartja, hogy a körte vérkeringés-szabályozó, vízhajtó hatású, megelőzi a fogszuvasodást és a nyelőcsőrákot.

Élettani hatásai, összetétele

Kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. A körte sok oldhatatlan élelmi-rostot tartalmaz. Ennek fele a gyümölcs héjában található. Ezek a rostok vízmegkötő tulajdonságuknál fogva növelik a széklet mennyiségét és puhaságát. Így serkentik a bélműködést, csökken az áthaladási idő. Ezért megelőzhetik a bélrenyheséggel, székrekedéssel járó panaszokat. Az élelmi-rostok jóvoltából a lehetséges rákkeltő anyagok is felhígulnak, gyorsabban távoznak az emésztőcsatornából, így elejét vehetjük egy esetleges vastagbélrák kialakulásának.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet. A körte pektintartalma megközelíti az almáét. Gátolja a zsiradékok és a koleszterin felhasználódását, befolyásolja a koleszterin-anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét.




 
AZ ALÁBBI SZÉP GYÜMÖLCSÖSSZEÁLLÍTÁSOK KÉPESLAPKÉNT ELKÜLDHETŐK, HA RÁKATTINTASZ A KÉPRE.




GyümölcsGyümölcsGyümölcs





GyümölcsGyümölcsGyümölcs


GyümölcsGyümölcsGyümölcs


Zöldségek

Cukkini Paradicsom
Gyökérzöldség Retek
Hagyma Saláta
Padlizsán Spárga
Paprika Uborka

Negatív kalória
Negatív kalória
2007-06-21
Zöldségek és gyümölcsök negatív kalóriával? Utánajártunk, hogy valóban fogyasztanak-e, vagy csak városi legenda kering róluk. Az igazság meglepő!
Tovább »

Retket vegyenek!
Retket vegyenek!
2007-03-14
Hónapos retek, fekete retek, jégcsapretek - mind retek és mégis másmilyenek, ráadásul máshogyan is használjuk őket.
Tovább »

Fürtös paradicsom
Fürtös paradicsom
2007-03-14
Ragadozó rovarok, poszméhek és a kertészek egyetlen közös célért: a fürtös paradicsomért. Hogyan készül a piros-ropogós-ötbogyós paradicsom?
Tovább »

Gyökérzöldség a konyhán
Gyökérzöldség a konyhán
2007-05-15
Sárgarépából húslevest, petrezselyem zöldjével burgonyát, zellerből salátát - ezeket már mindenki ismeri! Lássunk néhány furfangos receptet - gyökérzöldségekkel!
Tovább »

Ecetes vs kovászos
Ecetes vs kovászos
2007-04-12
Savanyúság márpedig dukál a sült hús vagy a tányér pörkölt mellé! Ki-ki maga döntse el, melyiket szereti jobban, közben mi elmeséljük, hogyan készülnek.
Tovább »

Francia paradoxon és a zöldség, gyümölcs
Francia paradoxon és a zöldség, gyümölcs
2007-04-12
A sokat evő és ennek ellenére az átlagnál egészségesebb franciák titkát rengetegen kutatják, és a tudósok számtalan izgalmas elmélettel álltak elő.
Tovább »

Salátapaprika, a legszínesebb hozzávaló
Salátapaprika, a legszínesebb hozzávaló
2007-03-12
Ami színében, az ízében is gazdag - gondolják az emberek. A salátapaprikák legfőbb erénye, hogy sötétzöldtől kezdve, kiskacsasárgán át az érett padlizsánliláig szinte minden színben kaphatók.
Tovább »

Padlizsán, a törökparadicsom
Padlizsán, a törökparadicsom
2007-03-05
Legyen fehér, fekete, lila vagy tarka - mindig a fényes felületű példányokat válasszuk, ugyanis ezeknek a legfinomabb az íze és belőlük készíthetők a legjobb ételek.
Tovább »

Bevásárlás paradicsomból
Bevásárlás paradicsomból
2007-09-04
Napi betevő paradicsomunkat magkapjuk bárhol: piacon, hipermarketben vagy a sarki zöldségesnél. De mindig a célnak megfelelően válasszunk; nem készíthetünk levet és friss salátát ugyanabból a fajtából.
Tovább »

Tölteni való paprika: a klasszikus
Tölteni való paprika: a klasszikus
2007-03-26
A ropogós, sárgásfehér héjú, ízletes, zamatos paprikát szinte kizárólag hazánkban ismerik. Bár legtöbbször nyersen vagy savanyítva fogyasztjuk, mégis tölthetőségéről neveztük el.
Tovább »

A gyökérzöldségek kalóriatartalma annyira alcsony, hogy elfogyasztásukkal több energiát égetünk el, mint amennyit magunkhoz veszünk.
A kép nagy méretben (696 Kbyte) letölthetõ



A fiatal cukkínit bátran fogyasszuk nyersen is, rosttartalma így hasznosul a legjobban.
A kép nagy méretben letölthetõ  (413 Kbyte)




ORBÁNCFŰ  Lelkünkre, testünkre gyakorolt jótékony hatása már régóta ismert. Régen azt mondták róla, hogy megvéd a betegségtől és gonosz erőktől.

Hypericum perforatum A Hypericum perforatum akár 70-80 cm-re is megnövő szára felálló, felső részén dúsan elágazó. Levelei keresztben átellenesek, hosszúkás tojásdadok, ép szélűek.


Fénylő, sötét-sárga szirma vörös festékanyagot tartalmaz. Levelei és virágai értékes illóolajokat, cserzőanyagokat és flavonoidokat is tartalmaznak.


Rokon faja a férfivér-fű vagy bogyós orbáncfű. Narancsvörös termése miatt divatos csokrokba kötni. A nagyvirágú örökzöld vagy bőrlevelű orbáncfüvet virágzó talajtakaróként ültetik.


Hypericum perforatum

 A teáját ideges nyugtalanság, depresszió kezelésére ajánlják. Egy csésze teához két teáskanálnyi orbáncfüvet forrázzunk le. Ezenkívül emésztésre, keringésre is serkentő hatást fejt ki. Külsőleg alkalmazva enyhíti a véraláfutásokat, zúzódásokat.

 Az ókor óta használják sebgyógyításra is. A középkorban ördögűzési szertartások fontos kelléke volt. Azt tartották róla, hogy megfutamodásra készteti a démonokat. Innen ered a „fuga demonum” elnevezése.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 66
Tegnapi: 150
Heti: 504
Havi: 2 297
Össz.: 961 031

Látogatottság növelés
Oldal: Vitamindús gyümölcsök, zöldségek
VitaminA-Zig - © 2008 - 2024 - witamyn.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »