GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGEK JÓTÉKONY HATÁSA
Fekete áfonya
Kivonata képes fokozni a látásélességet, valamint képes csökkenteni bizonyos retina megbetegedéseket kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a fekete áfonya segít csökkenteni a farkasvakságot, segít a szem hajszálereinek rugalmasságát megőrizni, ezáltal fokozza a véráramlást a szem kapilláris ereiben, és erősíti a hajszálerek falát.
Alma
Magas vitamin- és ásványi anyag tartalmú. Pektin-tartalmának köszönhetően támogatja az anyagcserét, hatására mozgásba jönnek a zsírszövetek. Rugalmasabbá teszi a szöveteket, ezért ha minden nap elfogyasztunk legalább egyet, bársonyosabb, simább lesz az arcbőrünk. Emésztési zavarokra, lázra kiváló.
Ananász
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, gyümölcssavak és enzimek – harmincdekányi ananász fedezi a felnőtt szervezet napi C-vitamin- és mangánszükségletét. A C-vitamin, a gyümölcssavak és az enzimek javítják a zsírégetést, ezzel elősegítik a fogyást. A béta-karotin, a cink, a magnézium és a mangán az immunrendszert tartja jó állapotban. A B-vitaminnak köszönhetően a gyümölcs szerelmese kiegyensúlyozottnak érzi magát.
Avokádó
Értékes E-, A-vitamin és káliumforrás, ideális a kalcium és a magnézium megoszlása. Hasznosítható mennyiségben található benne B6- és C-vitamin, vas, valamint mangán is: a C-, az A- és az E-vitamin - lévén antioxidáns - semlegesíti az ártalmas mennyiségben felszaporodó szabad gyököket a szervezetben, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet. A kálium szabályozza a vérnyomást, s szükség van rá a szív és idegrendszer megfelelő működéséhez, a B6 -vitamin nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzéséhez.
Az avokádónak magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma - linolsav -, melynek szerepe van a vér koleszterinszintjének a szabályozásában: növeli a HDL-koleszterinszintet és csökkenti az LDL-koleszterinszintet.
Banán
Ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt bővelkedik. Az izomzat és idegrendszer működéséhez szükséges kalcium éppúgy megtalálható benne, mint a vízhajtó hatású kálium, vagy az erős fogakhoz szükséges foszfor. Kevésbé híres vastartalmáról, melynél fogva segíti a vörösvértestek képződését.
A magnéziumnak köszönhetően támogatja az anyagcserét, szabályozza a bélműködést, remek méregtelenítő gyümölcs. Általa jelentős mennyiségű A-, B- és C-vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket. Tyrozint tartalmaz, amely természetes módon segít megszüntetni a gyötrő fejfájást. Erősíti az idegeket, javítja a hangulatot, leépíti a túltermelődött ösztrogént azokon a bizonyos napokon. Gyomorsav-túltengés esetén is fogyasszunk el egy banánt, legjobb, ha tejjel készült turmix formájában. Ahogy lejut a gyomorba, nyálka választódik ki, amely védi a gyomorfalat.
Grépfrút
Citrusféle lévén igen magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ennél fogva remekül erősíti az immunrendszert és megakadályozza a gyulladások kialakulását. A benne található flavonoidok részt vesznek a rák megelőzésében is. A gombák és baktériumok döntő többségét elpusztítja, ezért gombás fertőzések esetén is bevethető.
Cseresznye
Kifejezetten magas A- és C-vitamintartalma. Kiemelkedő a vastartalma, található benne kalcium, magnézium, kobalt is. Minden része gyógyszer. A magját széttörve kell fogyasztani, a szárából teát lehet főzni. Maga a cseresznye erősen tisztító hatású, jó az izületekre és segít a cukorbetegségben szenvedőknek.
Eper
Az egresekre általánosan jellemző a magas vitamintartalom, így tartalmaznak A-, C-, D-vitamint is, illetve ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. A benne található nyomelemek miatt felbecsülhetetlen értékű szervezetünk számára. Kedvező hatással van a szívre, májra és a vesére is. Nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést okozhat!
Kivi
A kivi ásványi sóban és vitaminban rendkívül gazdag gyümölcs. Fontos nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, E- és C-vitamint tartalmaz. A benne található C-vitamin, az egyik legsokoldalúbb vitaminunk, ami elsősorban a fertőző betegségektől óv meg, de fontos szerepe van az energiaszolgáltató folyamatokban is. Hiánya fáradtságot, szervezetünk védekezőképességének csökkenését okozza.
C-vitamintartalma lehetővé teszi, hogy egész testre kiterjedően megőrizze egészségünket. Hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja. Jótékonyan hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat. Fogyasztása megerősíti az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket, elősegíti a szívizom működését. Hatásos vérmérgezés, fertőzés és ínyvérzés ellen is. Magas C-vitamin tartalma segít abban, hogy a szervezetünk felépítse a glutation nevű molekulát, ami az egyik legfontosabb antioxidáns molekula. Csökkenti az izomveszteséget.
Magas káliumtartalma hozzájárul a test energiaképzéséhez és az izomzat összetételéhez. Az izmok szerkezeti fenntartásához a kalcium, foszfor és magnézium is szükséges. A kiviben mindez megtalálható. Ha hiányoznak ezek az ásványi anyagot, a helytelen táplálkozás, vagy elégtelen emésztés miatt, akkor látható mennyiségben megtörténik az izomfogyás. A kiviben van elegendő ásvány a pótlásra, valamint serkentőleg hat az emésztésre.
Körte
Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is. A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását.
őseink sok ezer évvel időszámításunk előtt már szorgalmasan gyűjtötték a vadkörtét.
Az antik világban elterjedt gyümölcs lehetett, a római és a görög szerzőknél is egyaránt sokszor szerepel. A körtetermést az akhájok (legősibb görög törzs) kezdték. Theophrasztosz említi először a vad és nemes fajtáját együtt. Pliniusnál már 41 körtefajtát találunk.
Az ezt követő századokban sok ország megpróbálkozott a nemesítésével. Ennek eredményeként 1598-ban Le Lectier ügyész és amatőr pomológus (gyümölcsfa-rendszerező) katalógusában 254 fajtát ír le. Magyarországon a körte az első írásos utalás 1055-ből származik. A tihanyi apátság alapítólevelében kurtuel fa néven szerepel. A népi gyógyászat úgy tartja, hogy a körte vérkeringés-szabályozó, vízhajtó hatású, megelőzi a fogszuvasodást és a nyelőcsőrákot.
Élettani hatásai, összetétele
Kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. A körte sok oldhatatlan élelmi-rostot tartalmaz. Ennek fele a gyümölcs héjában található. Ezek a rostok vízmegkötő tulajdonságuknál fogva növelik a széklet mennyiségét és puhaságát. Így serkentik a bélműködést, csökken az áthaladási idő. Ezért megelőzhetik a bélrenyheséggel, székrekedéssel járó panaszokat. Az élelmi-rostok jóvoltából a lehetséges rákkeltő anyagok is felhígulnak, gyorsabban távoznak az emésztőcsatornából, így elejét vehetjük egy esetleges vastagbélrák kialakulásának.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet. A körte pektintartalma megközelíti az almáét. Gátolja a zsiradékok és a koleszterin felhasználódását, befolyásolja a koleszterin-anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
AZ ALÁBBI SZÉP GYÜMÖLCSÖSSZEÁLLÍTÁSOK KÉPESLAPKÉNT ELKÜLDHETŐK, HA RÁKATTINTASZ A KÉPRE.