SPENÓT (PARAJ)
A klasszikus spenótfőzelék, avagy parajfőzelék. Gyors, és ízletes! Sokak szerint a gyerekek ellensége, ám egy tükörtojással díszítve, talán ők is izgalmasabbnak találják!
Elkészítési idő: kb 30 perc
Hozzávalók (kb 4 adaghoz)
900 g mirelit spenót (2 zacskó)
1 db zsemle
200 ml tejszín
kb 380 ml víz
8 evőkanál étolaj
2 púpozott evőkanál liszt
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors
Elkészítés
1. A mirelit parajt kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük.
2. A zsemlét felkockázzuk, beáztatjuk a tejszín és a víz keverékébe.
3. Olajat hevítünk, gyorsan hozzákeverjük a lisztet, hogy teljesen sima, csomómentes legyen.
4. Belenyomjuk a fokhagymát, majd beletesszük a felengedett, lecsöpögtetett spenótot. Alaposan összekeverjük!
5. Hozzáadjuk a beáztatott zsemlét, ezzel is alaposan elkeverjük.
6. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeturmixoljuk - Robochef ™.
7. Tükörtojással tálaljuk. Jó étvágyat!
Spenótfőzelékek
Kezdetnek csakis a klasszikus spenótfőzelék állhat az élen:
FRISS SPENÓTLEVELEKBŐL
Hozzávalók:
- 1,2 kg zsenge, friss spenót
- 1 db zsemle
- 4,5 dl tej
- 2 púpozott kanál liszt
- olaj
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A 1,2 kg friss, zsenge spenótleveleket egy nagy tálban bő vízben többször átmossuk. A levelek szárát és az erét tépjük le, majd ezzel végezve tehetjük egy fazékba. 2 liter vízben, fedő alatt főzzük meg 10-20 percig, míg teljesen meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, levét nyomkodjuk ki, majd vágjuk apróra. Ezt a pépesítési folyamatot végezhetjük darálón, turmixgépben vagy aprítógéppel egyaránt.
- Időközben a zsemlét felszeletelve áztassuk annyi tejben, amennyit felvesz.
- Rántás készítése: 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat amennyit felvesz, reszeljünk bele 3 gerezd fokhagymát és addig melegítsük folyamatos kavargatás mellett, míg habozni nem kezd a rántás.
- A rántáshoz adjuk hozzá a spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig.
- Adjuk hozzá az átáztatott, de már kinyomkodott zsömlénket, jól összedolgozva a spenóttal.
- Ezekután fűszerezhetjük: sóval, borssal esetleg kevés szerecsendióval.
- A kinyomkodott és a még maradék tejet öntsük a forrtyogó spenóthoz, amit még körülbelül 5 percig forraljunk.
- Feltétként tükörtojással vagy főtt tojással tálalhatjuk.
MIRELIT SPENÓTBÓL
Hozzávalók:
- 90 dkg mirelit spenót
- 1 db zsemle
- 4 dl tej
- 2 púpozott kanál liszt
- olaj
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A mirelit spenótot engedjük ki és egy szűrőn keresztül csöpögtessük le. Kicsepegtetés után tegyük rá a rántásra a spenótot és a tejbe áztatott zsemlét szintén dolgozzuk el benne. Mivel a mirelit spenótnak nagyobb a víztartalma, ezért csak 4 dl tejet adjunk hozzá. Sokan tej helyett vizet vagy tejfölt használnak, azonban a tej ízesíti és egyben az állagát is meghatározza az elkészült spenótnak: lényegesen selymesebb és krémesebb lesz tőle.
Spenótos, lilahagyma-céklasaláta
Hozzávalók:
4 db cékla
25 dkg spenót
2 fej lilahagyma
olívaolaj
balzsamecet
cukor
só, bors
Elkészítés:
1. Mossuk meg és tegyük fel a céklát forrásban lévő vízbe főni.
2. Ha puhára főtt, hűtsük ki: hámozzuk meg és szeleteljük.
3. Vágjuk fel a lilahagymát, mossuk meg a spenótleveleket.
4. Készítsük el az öntetet: 3 evőkanál olívaolajat keverjünk el jól 1 kanál balzsamecettel. Ízesítsük sóval, cukorral és borssal.
5. Halmozzuk egy tálra a spenótlevelet, lilahagymát, céklát, majd locsoljuk le az öntettel.
Tipp: Tálalás előtt hagyjuk egy fél órát állni hagyni a salátát, hogy az ízek összeérjenek.
Lágytojás spenótágyon
Hozzávalók:
4 db tojás
20 dkg spenótlevél
olaj
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Olajon pirtsuk meg a zúzott fokhagymát.
- Adjuk hozzá a megmosott spenótleveleket és fonnyasszuk meg rajta.
- Ezalatt készítsük el a lágy tojást, amit addig kell főzzünk, hogy a fehérje megkeményedjen, de a sárgája még folyékony sűrűségű legyen. Ehhez körülbelül 1,5-2 percig kell főznünk a tojásokat.
- Amennyiben elkészültek a lágy tojások, pucoljuk meg a héjától (tartsuk hideg víz alá egy pár percre a tojásokat, hogy gyorsabban lehűtsük a forró tojásokat).
- Helyezzünk egy-egy adag spenótot a tányérokra.
- Pucolás után vágjuk félig félbe a tojásokat (ne teljesen) és az esetleg kicsorgó tojás sárgáját engedjük a spenótágyra folyni.