VitaminA-Zig

Tégy valami jót a testednek, hogy szívesen lakhasson benne a lelked! Helyes táplálkozás, egészségünk megóvása, gyógymódok! HuPont.hu ingyen weblap cool!

SPENÓT  (PARAJ)

A klasszikus spenótfőzelék, avagy parajfőzelék. Gyors, és ízletes! Sokak szerint a gyerekek ellensége, ám egy tükörtojással díszítve, talán ők is izgalmasabbnak találják!

Elkészítési idő: kb 30 perc

Hozzávalók (kb 4 adaghoz)

900 g mirelit spenót (2 zacskó)
1 db zsemle
200 ml tejszín
kb 380 ml víz
8 evőkanál étolaj
2 púpozott evőkanál liszt
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors

Elkészítés

1. A mirelit parajt kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük.

2. A zsemlét felkockázzuk, beáztatjuk a tejszín és a víz keverékébe.

3. Olajat hevítünk, gyorsan hozzákeverjük a lisztet, hogy teljesen sima, csomómentes legyen.

4. Belenyomjuk a fokhagymát, majd beletesszük a felengedett, lecsöpögtetett spenótot. Alaposan összekeverjük!

5. Hozzáadjuk a beáztatott zsemlét, ezzel is alaposan elkeverjük.

6. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeturmixoljuk - Robochef ™.

7. Tükörtojással tálaljuk. Jó étvágyat!


Spenótfőzelékek

Kezdetnek csakis a klasszikus spenótfőzelék állhat az élen:

FRISS SPENÓTLEVELEKBŐL

Hozzávalók:

  • 1,2 kg zsenge, friss spenót
  • 1 db zsemle
  • 4,5 dl tej
  • 2 púpozott kanál liszt
  • olaj
  • 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:



  1. A 1,2 kg friss, zsenge spenótleveleket egy nagy tálban bő vízben többször átmossuk. A levelek szárát és az erét tépjük le, majd ezzel végezve tehetjük egy fazékba. 2 liter vízben, fedő alatt főzzük meg 10-20 percig, míg teljesen meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, levét nyomkodjuk ki, majd vágjuk apróra. Ezt a pépesítési folyamatot végezhetjük darálón, turmixgépben vagy aprítógéppel egyaránt.
  2. Időközben a zsemlét felszeletelve áztassuk annyi tejben, amennyit felvesz.
  3. Rántás készítése: 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat amennyit felvesz, reszeljünk bele 3 gerezd fokhagymát és addig melegítsük folyamatos kavargatás mellett, míg habozni nem kezd a rántás.
  4. A rántáshoz adjuk hozzá a spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig.
  5. Adjuk hozzá az átáztatott, de már kinyomkodott zsömlénket, jól összedolgozva a spenóttal.
  6. Ezekután fűszerezhetjük: val, borssal esetleg kevés szerecsendióval.
  7. A kinyomkodott és a még maradék tejet öntsük a forrtyogó spenóthoz, amit még körülbelül 5 percig forraljunk.
  8. Feltétként tükörtojással vagy főtt tojással tálalhatjuk.

 

MIRELIT SPENÓTBÓL

Hozzávalók:
  • 90 dkg mirelit spenót
  • 1 db zsemle
  • 4 dl tej
  • 2 púpozott kanál liszt
  • olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A mirelit spenótot engedjük ki és egy szűrőn keresztül csöpögtessük le. Kicsepegtetés után tegyük rá a rántásra a spenótot és a tejbe áztatott zsemlét szintén dolgozzuk el benne. Mivel a mirelit spenótnak nagyobb a víztartalma, ezért csak 4 dl tejet adjunk hozzá. Sokan tej helyett vizet vagy tejfölt használnak, azonban a tej ízesíti és egyben az állagát is meghatározza az elkészült spenótnak: lényegesen selymesebb és krémesebb lesz tőle.


Spenótos, lilahagyma-céklasaláta

Hozzávalók:
4 db cékla
25 dkg spenót
2 fej lilahagyma
olívaolaj
balzsamecet
cukor
só, bors

Elkészítés:

1. Mossuk meg és tegyük fel a céklát forrásban lévő vízbe főni.

2. Ha puhára főtt, hűtsük ki: hámozzuk meg és szeleteljük.

3. Vágjuk fel a lilahagymát, mossuk meg a spenótleveleket.

4. Készítsük el az öntetet: 3 evőkanál olívaolajat keverjünk el jól 1 kanál balzsamecettel. Ízesítsük val, cukorral és borssal.

5. Halmozzuk egy tálra a spenótlevelet, lilahagymát, céklát, majd locsoljuk le az öntettel.

Tipp: Tálalás előtt hagyjuk egy fél órát állni hagyni a salátát, hogy az ízek összeérjenek.


Lágytojás spenótágyon


Hozzávalók:
4 db tojás
20 dkg spenótlevél
olaj
1 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

  1. Olajon pirtsuk meg a zúzott fokhagymát.
  2. Adjuk hozzá a megmosott spenótleveleket és fonnyasszuk meg rajta.
  3. Ezalatt készítsük el a lágy tojást, amit addig kell főzzünk, hogy a fehérje megkeményedjen, de a sárgája még folyékony sűrűségű legyen. Ehhez körülbelül 1,5-2 percig kell főznünk a tojásokat.
  4. Amennyiben elkészültek a lágy tojások, pucoljuk meg a héjától (tartsuk hideg víz alá egy pár percre a tojásokat, hogy gyorsabban lehűtsük a forró tojásokat).
  5. Helyezzünk egy-egy adag spenótot a tányérokra.
  6. Pucolás után vágjuk félig félbe a tojásokat (ne teljesen) és az esetleg kicsorgó tojás sárgáját engedjük a spenótágyra folyni.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 95
Tegnapi: 150
Heti: 533
Havi: 2 326
Össz.: 961 060

Látogatottság növelés
Oldal: Barátságos receptek
VitaminA-Zig - © 2008 - 2024 - witamyn.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »