HALLOTTA MÁR?
A koffein több mint 63 különféle növényben megtalálható. 2 dl hosszú kávé 90-180 mg, 0,5 dl presszó kávé kb. 100 mg, 2 dl koffeinmentes kávé 3-4 mg, 2 dl tea 30-70 mg, 2 dl kóla kb. 30 mg, míg 3 dkg csokoládé 10-30 mg koffeint tartalmaz. A naponta megengedhető koffeinbevitel, melybe az említett források mind beleszámítanak 200-300 mg.
- Természetes egészségmegőrzés bizonyítottan működő módszerei.
- Természetes szépségáplolás bizonyítottan működő módszerei.
- Tánácsok, ötletek a fenti módszerek hatékony, házi megvalósításához.
Táplálkozás
Vitaminok és ásványi anyagok
Nyáron és ősszel egy egészséges felnőttnek, aki változatos ételeket eszik, nincs szüksége vitaminpótlásra. Tél végére azonban a friss zöldségek és gyümölcsök hiánya miatt vitamintartalékaink lecsökkennek. Azoknál különösen figyelni kell a vitaminok pótlására, akik dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, illetve egyoldalúan táplálkoznak.
Éleslátás
Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemműködéshez. Egészségesen tartja a bőr és a nyálkahártya sejtjeit. Előanyaga, a béta karotin megtalálható többek között a sárgarépában és a sütőtökben. A vegyes táplálkozás (nem vegetáriánus) tulajdonképpen fedezi az A-vitamin-szükségletet, mert a máj, a hal, a tojássárgája és a tej nagymértékben tartalmazza azt. Naponta egy pohár sárgarépa- és sütőtöklé jótékonyan hat a bőrre és a szemekre, különösen, ha valakinek a munkája miatt gyakran kell a számítógép előtt ülnie.
Erős csontok
A D-vitamin felelős a kalcium-anyagcseréért és a csontokért. Ha Magyarországon is trópusi éghajlat lenne, akkor egész évben megfelelő D-vitaminhoz jutnánk, mivel a D vitamin aktív formája a napfény hatására keletkezik a bőrünkben. Pótlására télen fokozottan figyelni kell. Ételeink közül a máj, a lazac, a tojássárgája és a tej tartalmaz D-vitamint.
A korai öregedés ellenszere
Az E-vitamin megköti a szabad gyököket, ezáltal késlelteti az öregedést. A növényi eredetű olajokban, az olajos magvakban (mogyoró, tökmag) és a sárgaborsóban található meg. A hidegen sajtolt búzacsíraolaj E-vitamin- és lecitintartalma miatt nem csak egészséges, hanem a bőrt is szépíti. Használható salátaöntetekhez vagy főzelékfélékhez is.
A sokoldalú B-vitamin
A vízben oldódó vitaminok közül a B-vitamin családja szinte felsorolhatatlanul sok mindenért felel. Szükséges egyebek között az optimális anyagcseréhez, a bőr, az ízületek és izmok működéséhez, valamint a vérképzéshez. Szerencsére rengeteg forrása van, így csak akkor van szükség pótlására, ha egyoldalúan étkezünk, vegetáriánusok vagyunk, netán stressznek és fokozott fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve. Az élesztő mindenfajta B-vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, továbbá fehérjét tartalmaz, ezért stresszesebb időszakokban érdemes naponta fogyasztani.
Ellenálló immunrendszer
A legismertebb a C-vitamin, amely elengedhetetlen a szervezet működéséhez, és a sejteket is ellenállóbbá teszi a mikroorganizmusokkal szemben. Főleg a dohányosok és a nagyvárosi szmogban élők szenvedik hiányát. Nem csak a citrusfélék tartalmazzák, hanem a csipkebogyó, a feketeribizli, és a káposztafélék is. Egy pohár természetes módon savanyított káposztalé gazdag C-vitaminban, és frissítő ital is egyben.
A vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek szervezetünk számára, de tabletták formájában nem ajánlott túlzásba vinni azok szedését. A téli hónapokban általában a C- és D-vitamin megfelelő mennyiségű pótlására kell elsősorban odafigyelni. Fogyasszunk teljes értékű gabonát, vagy gyökérzöldségekkel (cékla, répa, burgonya, karalábé), káposztafélékkel és hagymával készült ételeket.
A szülők sokszor gondolják úgy, hogy gyermekük bizonyos évszakokban vitaminpótlásra szorul, pedig a kiegyensúlyozott étrend nemcsak megfelelő mennyiségű vitamint, hanem egyéb tápanyagokat, pl. ásványi anyagokat is, tartalmaz.
Szépségvitaminok
A patikák, drogériák, nagyáruházak, benzinkutak polcain szinte megszámlálhatatlan mennyiségű szépségvitamin sorakozik. A feliratok tájékoztatása szerint ezek a készítmények megőrzik szépségünket, dússá és ragyogóvá varázsolják a hajunkat, bársonyossá a bőrünket, erőssé a körmünket. A szépségvitaminok biztosítják a szépség szempontjából legfontosabb anyagokat (vitaminokat és ásványi anyagokat), melyeket azonban egészséges és változatos táplálkozás mellett az ételekből is nyerhetünk.
Tovább a...A téli időszakban különösen fontos odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, mert ilyenkor immunrendszerünk több káros környezeti hatásnak van kitéve.
A hasi elhízásról
Az egészség megőrzésének eszközének tartjuk a lapos, feszes hasat. Az évek során felhalmozódott felesleges zsírszövet elosztása a testünkön nem egyenletes. Vannak, akik inkább a deréktájra (hasukra) és vannak, akik a csípőjükre, combjukra híznak. A deréktáji és hasi zsírlerakódás – alma-típusú elhízás – veszélyesebb, mert a szívbetegség jelentősen fokozott kockázatával jár. A csípőtáji zsírszövetek kialakulását körte-típusú elhízásnak nevezik.
Az ideális derékbőség
Míg a cellulitisz (narancsbőr) kizárólag esztétikai kérdés, a hasi hasi elhízás mértéke nagymértékben meghatározza egészségi állapotunkat. Veszélyt jelent, ha a derékbőség nőknél 88, férfiaknál 102 cm fölött van. A hasra hízás további kockázati tényezője a szívbetegségen túl a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vérnyomás csökkenése vagy a vércukorszint normalizálódása akkor következik be, ha a hasi (és nem a test egyéb helyén lévő) zsír mennyisége kezd csökkenni.
Zsírégetéssel a hasi elhízás ellen
A hasi elhízás megszüntetése a közhiedelemmel ellentétben nem a naponta százasával végzett felülések számán múlik, hanem a rendszeresen végzett úgynevezett cardio-edzések mennyiségén, intenzitásán és természetesen a táplálkozáson is. A dinamikusabb, a test több izomcsoportját egy időben igénybe vevő ciklikus mozgások a has fogyasztásához is eredményesen járulnak hozzá. A kocogás, a gyaloglás vagy a kerékpározás a természetben is űzhető, rossz idő esetén pedig a fitness termek cardiogépeinek széles kínálatából (evezőpad, ellipszistréner, taposógép) választhatunk. Az edzés intenzitását pulzusméréssel tudjuk ellenőrizni. A zsírégető pulzustartományról a Viszlát plusz kilók című cikkben olvashatnak.
Has fogyasztás zenére!
Nem tradicionálisan "hastáncoló" nemzet vagyunk, ennek ellenére népszerű a hastánc mind a fiatalok mind az idősebbek körében. A háremhölgyek – bármilyen meglepő – leggyakrabban egymás között, testük karbantartása érdekében végezték. A hastánc jót tesz azoknak, akik növelni szeretnék hasizmaik feszességét, testük hajlékonyságát. Gyermekszülés után visszanyerhető vele a hasizomzat régi tónusa. A hastánc mindenki számára remek gyakorlat, függetlenül a testalkattól és az edzettségi szinttől.
Bármelyik módját is választjuk az ideális derékbőség elérésére és megtartására, abban a kellemes tudatban tehetjük, hogy a has lefogyasztása a vonzó megjelenés mellett egészségi állapotunkat is javítja.