VitaminA-Zig

Tégy valami jót a testednek, hogy szívesen lakhasson benne a lelked! Helyes táplálkozás, egészségünk megóvása, gyógymódok! HuPont.hu ingyen weblap cool!

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

Téli vitaminforrásaink

A téli időszakban különösen fontos odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, mert ilyenkor immunrendszerünk több káros környezeti hatásnak van kitéve.

A citrusfélék – köztük a narancs – a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike, egy átlagos méretű gyümölcs a felnőttek napi C-vitamin szükségletének (60 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Fajtától és érettségtől függően egy narancs kb. 80-140 mg C-vitamint tartalmaz. Bár ez a vitamin önmagában is bizonyítottan vírus és baktériumellenes szer, legfontosabb hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki.

A C-vitamin antioxidáns hatása (a szabadgyökök közömbösítése) már régóta ismert, de az csak a közelmúltban derült ki, hogy a narancs belső, fehér héjának van a legerősebb ilyen irányú aktivitása. A gerezdeket elválasztó, és a héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai (természetes védőhatást kifejtő növényi vegyületek) fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják lebomlását, és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait. A narancs tehát akkor a legegészségesebb, ha nem csak a gyümölcs kifacsart levét, hanem annak húsát is elfogyasztjuk a kevésbé ízletes hártyával együtt.

A petrezselyem is számos jótékony hatással rendelkezik. Gyógyászati célokra a gyökerét és levelét alkalmazzák. A petrezselyem magas vitamin- (A, C, E), illóolaj-, ásványi anyag- (vas), illetve karotintartalma miatt különösen télen fontos, mert támogatja szervezetünk védekezőképességét. Készíthetünk vele salátát, frissen préselt zöldséglevek alkotója, de számos étel díszítésére is alkalmas.

A csipkebogyó a népi gyógyászatban előkelő helyet foglal el a meghűléses betegségek megelőzése és kezelése területén, mivel fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A benne található C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, és erősíti az érfalakat. A csipkebogyó nagyszerűen alkalmazható C-vitamin kúrára is.

  A csipkebogyót nem szabad forrázni vagy főzni, mert elveszíti értékes vitamintartalmának jelentős részét. A megtisztított terméseket tegyük szobahőmérsékletű vízbe és legalább egy éjszakán át áztassuk. Másnap reggelre készen van a finom, vitamindús tea. Ízesíthetjük mézzel és citrommal, így még növelhetjük vitamin- és ásványi anyag tartalmát is.
Gyógytea házilag


A káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen természetes C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns hatású, véd a légúti daganatos megbetegedések ellen, és javítja a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium és a vas mennyisége kiemelkedő.

A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás.

A savanyú káposzta értékét növelik az ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek (mustármag, babérlevél, bors, köménymag, torma, stb.), melyek maguk is gyógynövények, és jótékony hatást gyakorolnak a légutakra és az emésztőszervekre.

A természetes formában elfogyasztott vitaminok mindig jobban hasznosulnak a szervezetben, mint a mesterségesen előállított étrend-kiegészítők. A színes, illatos zöldségek és gyümölcsök segítenek egészségesnek és energikusnak maradni, valamint színt visznek a hideg, szürke hétköznapokba!


Te elég zöldséget és gyümölcsöt fogyasztol?


Mit kell tudni a csipkebogyóról?
Egy szemet gyönyörködtető gyümölcsturmix önmagáért beszél.
Aki a paprikát szereti, sokat tesz egészségéért.
Dúsíthatjuk sajttal, tésztával, hússal, rizzsel...
 

Csipkebogyó és C-vitamin

csipkebogyó összetétele:

  • C-vitamin (200-1500 mg/100 g)
  • A-, B1-, B2-, E- és K-vitamin
  • ásványi anyagok (például magnézium)
  • cukor, aminosavak
  • pektin (vízben oldódó élelmi rost)
  • szerves savak (alma és citromsav)
  • cseranyag (tannin), illóolaj
  • karotinoidok, flavonoidok, polifenolok (antioxidáns vegyületek)

A csipkebogyó jótékony hatásai:

  • gyenge vizelethajtó (vesekő, vesehomok kezelésére)
  • meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére
  • immunerősítő és roboráló hatású
  • serkenti a mellékvesék és a máj működését
  • külsőleg sebek, fertőzések kezelésére
  • vérzéscsillapító, emésztésjavító
  • köhögéscsillapító
  • csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit
  • sejtöregedés gátló (kozmetikumokban)

A csipkebogyó felhasználása:

  • gyógyteák, szörpök, lekvárok
  • likőrök, bor, pálinka
  • kozmetikai készítmények (krémek, pakolások)
  • virágkötészet, potpuri-k (illatosított szárított növények)


 

A 21. század egyértelműen a fiatalság-kultusz időszaka. Gyakori kívánság ezért az ifjúság megőrzése, meghosszabbítása, akár fájdalmas és drága beavatkozások árán. Pedig a kor előrehaladása sokkal élvezetesebben, okos táplálkozással is lassítható.


Sportmelltartó - divat vagy alapfelszerelés?

Sportmelltartó viselésével elősegítjük egészségünk és szépségünk megőrzését, ráadásul speciális melltartóval élvezetesebb és könnyebb a testmozgás is.

 
 

Túlsúly és önbizalom

Alkatunk egyrészt genetikailag öröklött tulajdonság. Másrészt befolyásolja az életmód, a táplálkozás, a sport. Az egyéni elvárásoknak megfelelően alakítható, illetve fenntartható alakunk olyan formában, amellyel elégedettek vagyunk.

 
 

Szépítő alvás

Annak ellenére, hogy az alvásnak jótékony, építő hatása van, és elengedhetetlen a jó közérzetünkhöz, az emberek keveset alszanak. Napjaink megállás nélküli világában az tűnik kifizetődőnek, ha hosszabban vagy akár éjszakába nyúlóan dolgozunk, mert így több idő marad a szórakozásra vagy egyéb tevékenységekre. Emiatt az emberek gyakran az alvás idejéből vesznek el.


A legnépszerűbb immunerősítők:

  • Fokhagyma: hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal szemben. Egy közepes gerezd fokhagyma 100 000 penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű.
  • Káposztafélék: gazdag B-, E- és K-vitamin-forrás. A savanyításnak köszönhetően nem veszít magas C-vitamin tartalmából, valamint a benne lévő lactobacillus szintén immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
  • Cékla: a népi gyógyászatban magas C-, B-vitamin, vas és folsav tartalma miatt vérképző és immunerősítő zöldségnek tartják.
  • Grapefruit: természetes méregtelenítő, immunerősítő. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, ill. flavonoidokat. Szabadgyök–semlegesítő (antioxidáns) tulajdonságú.
  • Propolisz: erősíti az immunrendszert, antibiotikus és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, enyhíti az allergia és az influenza tüneteit.
  • Zöld tea: a benne található létfontosságú antioxidánsoknak köszönhetően daganatmegelőző, immunerősítő hatású. Élénkítő hatású teint, esszenciális olajsavakat, aminosavakat, C- és B-vitamint tartalmaz, valamint segíti a fogyókúrát.
  • Aloe vera: serkenti az immunrendszert, erős antioxidáns és gyulladásgátló hatású, méregteleníti a szervezetet, gyorsítja a sebgyógyulást.
  • Homoktövis: hámosító és gyulladáscsökkentő hatása van, enyhíti a meghűléses tüneteket, immunrendszer erősítő.
  • Algák: flavonoidokat, antioxidánsokat, ill. immunstimuláló hatóanyagokat tartalmaz.
 

Gabonafélék a bőrápolásban

A bőr a legnagyobb szervünk – felülete egy átlag felnőtt ember esetében 1,6-1,8 m2 –, amely rendkívül fontos funkciókat lát el: a szervezet külső védőrétegét alkotja, valamint az érzékelés és a kiválasztás egyik helyszíne. Az izzadás segítségével szabályozza a test hőmérsékletét, segít megszabadulni a salakanyagoktól és fenntartani a szervezet belső egyensúlyát.

Tovább a Gabonafélék a...
 

Vitaminpótlás gyermekkorban

A szülők sokszor gondolják úgy, hogy gyermekük bizonyos évszakokban vitaminpótlásra szorul, pedig a kiegyensúlyozott étrend nemcsak megfelelő mennyiségű vitamint, hanem egyéb tápanyagokat, pl. ásványi anyagokat is, tartalmaz.



Gyermekkori zöldségfogyasztás

A gyerekek nagy része sajnos kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, és inkább kólát, chipset, kekszet vásárol az iskolai büfében. Pedig nagyon fontos lenne, hogy a gyerekek naponta 5 alkalommal egyenek zöldségeket és gyümölcsöket, ám a mai napig jócskán el vagyunk maradva ettől a mennyiségtől.



Mennyire forró az Ön párkapcsolata


10 tipp

 
A szakértelem forrása: kutatási központunk

Az egészséges táplálkozás tíz parancsolata

Az egészséges táplálkozás aranyszabályait nem is olyan könnyű összefoglalni. Mi mégis megpróbáltuk, reméljük, sikerrel. Íme, néhány olyan tanács szakértőinktől, melyeket nem árt megfogadni.

 

1. Táplálkozzon változatosan!

Az egészséghez több mint 40-féle tápanyagra van szükség, melyeket önmagában egyféle étel sem tud biztosítani. Napjaink élelmiszerkínálata megkönnyíti a változatos étkezést, akár friss élelmiszerekből otthon készített, akár félkész ételeket fogyaszt vagy étteremben étkezik.
A legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás! Ha zsírban gazdag volt az ebéd, vacsorázzon valami könnyűt. Ha az egyik nap vacsorára nagy adag húst evett, másnap válasszon halat.

2. Táplálkozása alapját szénhidrátban gazdag ételek alkossák!

A legtöbb ember nem eszik elég kenyeret, tésztát, rizst, más gabonaalapú terméket vagy burgonyát. A táplálkozás során a bevitt kalóriák több mint felének ezekből az ételfajtákból kellene származnia. Fogyasszon teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát és más gabonákat a rostbevitel növelése érdekében.

3. Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget!

A legtöbb ember ezekből sem fogyaszt eleget, jóllehet fontos tápanyagokat tartalmaznak. Próbáljon meg legalább öt adagot enni belőlük naponta, és ha először nem igazán ízlenek, próbáljon ki új recepteket vagy nézze meg, milyen belőlük készített készételek kaphatóak a szupermarketben.

4. Tartsa az egészséges testsúlyát és érezze jól magát!

Az Ön számára egészséges testsúlyt sok tényező befolyásolja, többek között a neme, életkora és öröklött tényezők. A túlsúly megnöveli számos olyan betegség kockázatát, mint a szívbántalmak és a rák. Ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van, a testzsír mértéke megnő. Ezek az extra kalóriák származhatnak fehérjéből, zsírból, szénhidrátból vagy alkoholból – de a zsír a legkoncentráltabb kalóriaforrás.
A testmozgás megnöveli az egész napos energiaszintet, melytől a közérzet is jobb lesz.
A feladat egyszerű: ha felszed néhány kilót, egyen kevesebbet és legyen aktívabb.

5. Fogyasszon kisebb adagokat – inkább csökkentsen, mint elhagyjon ételeket!

Ha ésszerű szinten tartja az adagok mennyiségét, könnyebb a kedvelt ételeket fogyasztani anélkül, hogy bármelyiket is el kellene hagyni. Néhány ésszerű adag: 100 g hús, egy közepes méretű gyümölcs, fél csésze tészta (főzés előtt) vagy 50 ml fagylalt. A készételek segítséget nyújtanak a mennyiségek betartásában, és csomagolásukon a legtöbb esetben fel van tüntetve a kalória mennyisége. Ha étteremben eszik, felezze el az adagot egy baráttal..

6. Étkezzen rendszeresen!

Egyes étkezések, különösen a reggeli kihagyása kontroll nélküli éhségérzethez, majd figyelem nélküli túlevéshez vezethet. A főétkezések közötti nassolás segíthet leküzdeni az éhségérzetet, de ne egyen annyit, amennyi helyettesítheti a főétkezéseket. Ne feledje a nassoláskor elfogyasztott ételeket beleszámolni az elfogyasztott kalóriák közé!

7. Igyon sok folyadékot!

Felnőtteknek legalább 1.5 l folyadékot kell fogyasztaniuk naponta! Melegben vagy fizikai aktivitás esetén pedig ennél is többet.
A sima csapvíz egyértelműen jó választás, de a sokféleség kellemes és egészséges is lehet.
Fogyaszthat gyümölcsleveket, tejet, teát, kávét, üdítőket stb. is.

8. Mozogjon!

Amint láthattuk, a túl sok kalória és kevés aktivitás súlygyarapodáshoz vezethet.
A mértéktartó fizikai aktivitás segít elégetni ezeket az extra kalóriákat, valamint jót tesz a szívnek, a vérkeringésnek, az általános egészségnek és jó közérzetnek is. Tegye a fizikai aktivitást mindennapi rutinná! Lift helyett válassza a lépcsőt (fel és le!). Sétáljon egyet az ebédszünetben! Nem kell atlétának lennie ahhoz, hogy elkezdjen mozogni!

9. Kezdje most – és változtasson lépésenként!

Könnyebb apró lépésekkel változtatni az életmódunkon, mint egyszerre nagy változásokat elérni. Három napon keresztül jegyezze fel valamennyi főétkezésekkor és nassoláskor elfogyasztott ételt és italt. Túl kevés a gyümölcs és a zöldség? Kezdetnek egyen eggyel több gyümölcsöt és zöldséget naponta. A kedvenc ételei túl sok zsírt tartalmaznak és emiatt hízik?
Hogy ne érezze magad szerencsétlennek, ne hagyja el ezeket az ételeket, de próbálja ki őket kevésbé zsírosan vagy egyen belőlük kevesebbet. Vagy ezentúl csak a lépcsőn közlekedjen!

10. Jegyezze meg: nincsenek „jó” és „rossz” ételek!

Nincsenek „jó” és „rossz” ételek, csak jó és rossz étrendek. Ne érezzen bűntudatot a kedvenc ételei miatt, inkább mértéktartóan fogyassza őket és válasszon más ételeket is, hogy megőrizze az egyensúlyt és a változatosságot, ami az egészséghez szükséges.



HALLOTTA MÁR?

A koffein több mint 63 különféle növényben megtalálható. 2 dl hosszú kávé 90-180 mg, 0,5 dl presszó kávé kb. 100 mg, 2 dl koffeinmentes kávé 3-4 mg, 2 dl tea 30-70 mg, 2 dl kóla kb. 30 mg, míg 3 dkg csokoládé 10-30 mg koffeint tartalmaz. A naponta megengedhető koffeinbevitel, melybe az említett források mind beleszámítanak 200-300 mg.

Táplálkozás   

Vitaminok és ásványi anyagok

Nyáron és ősszel egy egészséges felnőttnek, aki változatos ételeket eszik, nincs szüksége vitaminpótlásra. Tél végére azonban a friss zöldségek és gyümölcsök hiánya miatt vitamintartalékaink lecsökkennek. Azoknál különösen figyelni kell a vitaminok pótlására, akik dohányoznak, rendszeresen fogyasztanak alkoholt, illetve egyoldalúan táplálkoznak.

A vitaminok olyan szerves molekulák, amelyeket – néhány kivételével – az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért csak táplálékkal juthatunk hozzájuk. Alapvetően két fajtájuk létezik: a vízben és a zsírban oldódók. Az előbbiekhez tartoznak a B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B12, folsav, biotin, ubikinon) és a C-vitamin (vagy aszkorbinsav), az utóbbiakhoz pedig az A-, D-, E- és K-vitaminok.

Éleslátás

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemműködéshez. Egészségesen tartja a bőr és a nyálkahártya sejtjeit. Előanyaga, a béta karotin megtalálható többek között a sárgarépában és a sütőtökben. A vegyes táplálkozás (nem vegetáriánus) tulajdonképpen fedezi az A-vitamin-szükségletet, mert a máj, a hal, a tojássárgája és a tej nagymértékben tartalmazza azt. Naponta egy pohár sárgarépa- és sütőtöklé jótékonyan hat a bőrre és a szemekre, különösen, ha valakinek a munkája miatt gyakran kell a számítógép előtt ülnie.

Erős csontok

A D-vitamin felelős a kalcium-anyagcseréért és a csontokért. Ha Magyarországon is trópusi éghajlat lenne, akkor egész évben megfelelő D-vitaminhoz jutnánk, mivel a D vitamin aktív formája a napfény hatására keletkezik a bőrünkben. Pótlására télen fokozottan figyelni kell. Ételeink közül a máj, a lazac, a tojássárgája és a tej tartalmaz D-vitamint.

A korai öregedés ellenszere

Az E-vitamin megköti a szabad gyököket, ezáltal késlelteti az öregedést. A növényi eredetű olajokban, az olajos magvakban (mogyoró, tökmag) és a sárgaborsóban található meg. A hidegen sajtolt búzacsíraolaj E-vitamin- és lecitintartalma miatt nem csak egészséges, hanem a bőrt is szépíti. Használható salátaöntetekhez vagy főzelékfélékhez is.

A sokoldalú B-vitamin

A vízben oldódó vitaminok közül a B-vitamin családja szinte felsorolhatatlanul sok mindenért felel. Szükséges egyebek között az optimális anyagcseréhez, a bőr, az ízületek és izmok működéséhez, valamint a vérképzéshez. Szerencsére rengeteg forrása van, így csak akkor van szükség pótlására, ha egyoldalúan étkezünk, vegetáriánusok vagyunk, netán stressznek és fokozott fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve. Az élesztő mindenfajta B-vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, továbbá fehérjét tartalmaz, ezért stresszesebb időszakokban érdemes naponta fogyasztani.

Ellenálló immunrendszer

A legismertebb a C-vitamin, amely elengedhetetlen a szervezet működéséhez, és a sejteket is ellenállóbbá teszi a mikroorganizmusokkal szemben. Főleg a dohányosok és a nagyvárosi szmogban élők szenvedik hiányát. Nem csak a citrusfélék tartalmazzák, hanem a csipkebogyó, a feketeribizli, és a káposztafélék is. Egy pohár természetes módon savanyított káposztalé gazdag C-vitaminban, és frissítő ital is egyben.

A vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek szervezetünk számára, de tabletták formájában nem ajánlott túlzásba vinni azok szedését. A téli hónapokban általában a C- és D-vitamin megfelelő mennyiségű pótlására kell elsősorban odafigyelni. Fogyasszunk teljes értékű gabonát, vagy gyökérzöldségekkel (cékla, répa, burgonya, karalábé), káposztafélékkel és hagymával készült ételeket.


A szülők sokszor gondolják úgy, hogy gyermekük bizonyos évszakokban vitaminpótlásra szorul, pedig a kiegyensúlyozott étrend nemcsak megfelelő mennyiségű vitamint, hanem egyéb tápanyagokat, pl. ásványi anyagokat is, tartalmaz.


 

Szépségvitaminok

A patikák, drogériák, nagyáruházak, benzinkutak polcain szinte megszámlálhatatlan mennyiségű szépségvitamin sorakozik. A feliratok tájékoztatása szerint ezek a készítmények megőrzik szépségünket, dússá és ragyogóvá varázsolják a hajunkat, bársonyossá a bőrünket, erőssé a körmünket. A szépségvitaminok biztosítják a szépség szempontjából legfontosabb anyagokat (vitaminokat és ásványi anyagokat), melyeket azonban egészséges és változatos táplálkozás mellett az ételekből is nyerhetünk.

Tovább a...
 

A téli időszakban különösen fontos odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, mert ilyenkor immunrendszerünk több káros környezeti hatásnak van kitéve.

A hasi elhízásról

Az egészség megőrzésének eszközének tartjuk a lapos, feszes hasat. Az évek során felhalmozódott felesleges zsírszövet elosztása a testünkön nem egyenletes. Vannak, akik inkább a deréktájra (hasukra) és vannak, akik a csípőjükre, combjukra híznak. A deréktáji és hasi zsírlerakódás – alma-típusú elhízás – veszélyesebb, mert a szívbetegség jelentősen fokozott kockázatával jár. A csípőtáji zsírszövetek kialakulását körte-típusú elhízásnak nevezik.

 

Az ideális derékbőség

Míg a cellulitisz (narancsbőr) kizárólag esztétikai kérdés, a hasi hasi elhízás mértéke nagymértékben meghatározza egészségi állapotunkat. Veszélyt jelent, ha a derékbőség nőknél 88, férfiaknál 102 cm fölött van. A hasra hízás további kockázati tényezője a szívbetegségen túl a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vérnyomás csökkenése vagy a vércukorszint normalizálódása akkor következik be, ha a hasi (és nem a test egyéb helyén lévő) zsír mennyisége kezd csökkenni.

Zsírégetéssel a hasi elhízás ellen

A hasi elhízás megszüntetése a közhiedelemmel ellentétben nem a naponta százasával végzett felülések számán múlik, hanem a rendszeresen végzett úgynevezett cardio-edzések mennyiségén, intenzitásán és természetesen a táplálkozáson is. A dinamikusabb, a test több izomcsoportját egy időben igénybe vevő ciklikus mozgások a has fogyasztásához is eredményesen járulnak hozzá. A kocogás, a gyaloglás vagy a kerékpározás a természetben is űzhető, rossz idő esetén pedig a fitness termek cardiogépeinek széles kínálatából (evezőpad, ellipszistréner, taposógép) választhatunk. Az edzés intenzitását pulzusméréssel tudjuk ellenőrizni. A zsírégető pulzustartományról a Viszlát plusz kilók című cikkben olvashatnak.

Has fogyasztás zenére!

Nem tradicionálisan "hastáncoló" nemzet vagyunk, ennek ellenére népszerű a hastánc mind a fiatalok mind az idősebbek körében. A háremhölgyek – bármilyen meglepő – leggyakrabban egymás között, testük karbantartása érdekében végezték. A hastánc jót tesz azoknak, akik növelni szeretnék hasizmaik feszességét, testük hajlékonyságát. Gyermekszülés után visszanyerhető vele a hasizomzat régi tónusa. A hastánc mindenki számára remek gyakorlat, függetlenül a testalkattól és az edzettségi szinttől.

Bármelyik módját is választjuk az ideális derékbőség elérésére és megtartására, abban a kellemes tudatban tehetjük, hogy a has lefogyasztása a vonzó megjelenés mellett egészségi állapotunkat is javítja.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 177
Heti: 343
Havi: 2 070
Össz.: 942 556

Látogatottság növelés
Oldal: Egészséges táplálkozás
VitaminA-Zig - © 2008 - 2024 - witamyn.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »