A fűszer kurkuma ( curcuma longa) Dél-Ázsiában honos fűszernövény
a gyömbérfélék családjának tagja. Szárölelő, hosszúkás, csúcsban végződő
levelei vannak. A levél színe és fonákja egyaránt sima és fényes, a levélerek
párhuzamosan futnak rajta. Morzsolva fűszeres illatot áraszt.
A növény méteres levélnyeleinek tövéből fejlődik a virágfüzér.
A virág kb.50 cm-es szár csúcsán nyílik. A fellevelek közül fokozatosan
válnak láthatóvá a sárga virágok. Trópusi és szubtrópusi vidékeken
termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Az évelő növény
gyökerét használjuk fel. Magát a fűszert, a sárga színű gyökértörzsből nyerik,
amit méregmentes sárga festékanyaga (kurkumin) miatt "indiai sáfránynak"
is neveznek. Élénk sárgás színű, kesernyés-aromás pora a currypor egyik
legfontosabb eleme. Ha mértékkel használják, kellemes narancsra és
gyömbérre emlékeztető ízt kap az étel; töményen csípős és keserű az íze.
A növény fiatal hajtásait és virágát zöldségként is fogyasztják.
Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány
helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert ízanyaga meg sem közelíti
a sáfrányét.
Étkezési felhasználásán túl a kurkuma fontos gyógynövénynek is számít a
dél-ázsiai térségben. Levélpépjét kelésekre kenik, a gyöktörzs kivonatával
az epilepsziát kezelik, és gyulladáscsökkentésre is használják.
|